چه کسایی رو میتونیم دوست داشته باشیم؟
ملیکا داشته
ملیکا داشته
امتیاز 4.9 از 171 رای

چه کسایی رو میتونیم دوست داشته باشیم؟

حقیقت سادست، همه‌ی ما به دنبال افرادی هستیم که حس دوست داشته شدنی که در دوران کودکیمون تجربه کردیم رو برای ما بازسازی می‌کنن. اما عشقی که ما در کودکی تجربه کردیم گاهی با جنبه‌های دردناکی هم در هم آمیخته بوده : حس دیده نشدن، عشق شکننده و بی‌ثبات والدین یا حتی تجربه‌ی سوءاستفاده و سوءرفتار از سوی آن‌ها.

این مسأله ما رو مستعد این میکنه تا شریکی رو برای زندگیمون انتخاب کنیم که شیوه‌ی ارتباط او با ما، تداعی‌کننده‌ی الگوهای ارتباطی مشخصیه که در کودکیمون اونها رو تجربه کردیم و نسبت به اونها احساس آشنایی داریم، اما این افراد ممکنه لزوماً با ما رفتار مهرآمیزی نداشته باشن

یکی از عجیب ترین چیز ها در مورد رابطه اینه که ما آزادانه نمی‌تونیم جذب هر کسی بشیم. به نظر میرسه ما تیپ های روانی قدرتمند و مشخصی داریم که نمی‌تونیم ازشون دور بشیم . همه ی ما در درونمون یک فهرست بلند بالای خاص داریم که توش مشخص شده افرادی که ما میتونیم دوست داشته باشیم چه ویژگی های باید داشته باشن؟

ممکنه فکر کنیم که این فهرست ها تنها شامل الزامات دلپذیر و خوب میشن مثل اینکه عشاق بالقوه ی ما باید مهربان ، فهمیده ، محترم ، و از گروه سنی و اجتماعی ما باشن اما اغلب این فهرست ها عجیب تر و مرموز تر هستن

ممکنه در آخر همه ی کاندید های انتخابی رو به دلیل ملال آور ، حال بهم زن، یا اشتباه بودن نادیده می‌گیریم ، و یک راست به سراغ افرادی میریم که مشخصاتشون کاملا برای خوشبختی ما نامناسب و ناکافیه .

به عنوان مثال ممکنه ما تنها بتونیم عاشق کسایی بشیم که کمتر از ما باهوش یا مسئولیت پذیر هستن . یا کسایی که واقعا غیر قابل اطمینان هستن افرادی خودخواه و خود بین یا بدجنس و اهل زخم زبان این مسئله می‌تونه برای اطرافیان و همینطور خودمون خیلی گیج کننده باشه .

چرا نمی‌تونیم با کسایی رابطه داشته باشیم که برامون خوبن؟

دلیلش اینه که اون چیزی که ما در عشق طلب میکنیم ، لزوما کسی نیست که خوب ،معصوم و ساده باشه بلکه کسیه که حس مشابهی با ما داره .

خیلی از ما در کودکیمون عشق رو یاد میگیریم اون هم از کسایی که به شیوه های مختلف مایه آزار ما بودن و هنوز به طور ناخودآگاه گونه های عشقی مارو هدایت میکنن .

مراقبین اولیه ما الگو هایی رو از چیستی عشق ورزیدن و مورد عشق واقع شدن به ما میدن که می‌تونه در آینده فرصت های شغلی مارو تحت شعاع قرار بده

بیاین تصور کنیم که پدرما مردی سرد مزاج و خشن یا بد دهن بوده یا مادرمون فردی اهل تحقیر ، غیر قابل دسترس یا کنترل کننده بوده این خودش چیز وحشتناکیه اما روی آنچه که ما در عشق جستجو میکنیم تاثیر میزاره.

چرا ما چیزی رو تکرار میکنیم که شدیداً برامون ناراحت کننده بوده؟

خب چون با وجود اینکه وحشتناک بوده اما همچنان یک رابطه ی عاشقانه به شمار می رفته ، بدرفتاری وجود داشته اما به عنوان مثال میزانی از تحسین، تعلق خاطر، و حتی محبت هم در کار بوده .

شاید اونها همدیگرو تحقیر میکردن اما این چیزیه که ما بهش عادت کردیم و حالا هر چقدرم که غیر منطقی به نظر برسه به نظرمون میاد تا وقتی که طرف مقابلمون به همون اندازه بدرفتار نباشه رابطمون کاملا درست نیست . چنین چیزی اصلا خوب نیست اما به طور متقاعد کننده ای آشنا و درست به نظر میاد .

حالا این تجربه رو در نظر بگیرین اینکه بدونین داشتن احساس بد ،تحقیر شدن و رنجیدن چه حسی داره؟! اما بعد به طرز عجیبی همینا رو بر سر یکی دیگه هم بیاریم و درست موقعی که اونها در برابرمون آسیب پذیر میشن تحقیرشون کنیم . بهشون امر و نهی کنیم و نسبت بهشون رفتار سرد رو پیش بگیریم مثل اینکه بخشی از وجودمون فکر می‌کنه که تنها راه برای اینکه باهامون بدرفتاری نشه اینه که خودمون بد رفتاری کنیم .

ضمیر احساسی کودک وار ما در درون خودش فکر می‌کنه که کسی که این کار هارو با من می‌کنه به طریقی مخالف منه و این باید پناهگاهم باشه و این کسیه که می‌خوام در هر رابطه ای باشم. وقتی والدین برای ما مشکلاتی به وجود بیارن اغلب ، سعی میکنیم خودمونو خلاص کنیم در نتیجه ما دور ویژگی های فردی اونها حتی ویژگی هایی که در عمل خوب هستن و به دور از رفتار های دردسر ساز اونها یک سد میکشیم .

در نتیجه به عنوان مثال ممکنه پدر ما اهل تحقیر کردن باشه اما در عین حال هم می‌تونه به شدت باهوش و زیرک باشه . حالا متاسفانه ما از هر آدم باهوشی که میبینیم دلسرد میشیم یا اینکه همیشه احساس کردیم که مادرمون از تمایلات جنسی خصوصا تمایلات ما منزجر بوده اما در واقع فردی خونگرم و دوست داشتنی بوده حالا متاسفانه اینطور به نظر میاد که فرد خونگرم و دوست داشتنی در خصوص رابطه جنسی رفتاری تنبیهی داره و در نتیجه به نظرمون رابطه با چنین فردی اشتباه میاد .

نقشه های درونی ما برای عشق به سختی قابل ردیابی هستن . شکی نیست که اونها خودشونو بروز نمیدن و در نتیجه ما باید با سعی و تلاش کشف کنیم که اونها چه چیزی رو به ما دیکته میکنن تا بتونیم خودمونو از خواسته های اونها رها کنیم .

IMG 20230521 134302 170

نتیجه گیری:

این نتیجه مثل همیشه با تلاش برای شناخت و درک خودمون آغاز میشه اینکه ببینیم چه چیزی از طرف مراقبان اولیه موجب آزار ما بوده ؟!

اینکه آیا در کسانی که بهشون علاقه داریم جذب همین چیز های آزار دهنده میشیم؟! آیا برای افراد همون مشکلاتی رو به وجود میاریم که در کودکی ازشون رنج می‌کشیدیم؟! آیا از برخی افراد به خاطر داشتن ویژگی هایی که تداعی گر رفتار های آزار دهنده برای ما در کودکی هستن دوری میکنیم ممکنه در دیگران ویژگی هایی رو پیدا کنیم بدون اینکه اونها دارای ویژگی هایی باشن که ازشون میترسیم؟

سلامت عاطفی به این معناست که ما بتونیم تعداد افرادی رو که ما میتونیم عاشقشون بشیم گسترش بدیم . ما در کودکی در مورد عشق می آموزیم اما وقتی پی می‌بریم که میتونیم به شیوه های گوناگون عشق بورزیم خودمونو از آسیب های روانی دوران کودکی رها میکنیم و به چیزی عادت می‌کنیم که در وهله ی نخست می‌تونه برامون به شکل عجیب و چالش برانگیزی نا آشنا باشه .اینکه با کسانی که به درستی برای ما مناسبه خوشبخت و شاد باشیم

ممنون که تا آخر این مقاله کنارمون بودی . اگر دوست داری بیشتر بدونی بهت پیشنهاد میکنم مقاله ی «طرحوار چیست؟» رو از دست ندی.

منبع:
ویرگول

 

ارسال کامنت هاوین
ارزیابی مقاله
ازت می خوام اول وارد سایت بشی و نظرت رو درباره این مقاله کامل و در چند خط بنویسی (حتما نظر با جزییات بنویس و از عبارات کوتاه مثل: خوب بود و عالی خودداری کن)

نظرات دانش آموختگان مقاله

یاسمین امانی
یاسمین امانی
امتیاز 5
3 هفته قبل

ذهن ما اون قدری که فکر می‌کنیم ساده نیست اگه آگاه نباشیم در آخر به چیزی که بچگی دیدیم شنیدیم حس کردیم برمیگردیم به شکلی متفاوت اما دقیق

فاطمه مهرجو
فاطمه مهرجو
امتیاز 5
2 ماه قبل

چقدر روان می‌تونه پیچیده باشه که گاهی حتی نشه ردگیری کرد دلیل یک رفتار رو . و درسته که گاهی دردناکه ولی مثل یک سفر پر از ماجراجویی میمونه شناخت خود.و هر تکه ای از پازل که کنار هم قرار می‌گیره، تصویری که ساخته می شه بی نظیره

وحیده کریم آبادی
وحیده کریم آبادی
امتیاز 5
3 ماه قبل

امیدوارم این آگاهی ذره ذره هم که شده در ما رشد کنه و بتونیم از محدودیت هایی که تفکرات اشتباه برای ما ایجاد کردن رها بشیم و انتخاب های بهتری توی مسیر رابطه هامون بکنیم.

مها غین
مها غین
امتیاز 5
3 ماه قبل

نتیجه گیری رو خیلی دوست داشتم۰

راحله حکما
راحله حکما
امتیاز 5
3 ماه قبل

خیلی سریع و کامل مطلب رو بیان کرده بود خوشم آمد از صراحتی که در بیان مطلب بود . خوشحالم برای بودن در مدرسه هاوین .

فاطمه کوکبی طاهر
فاطمه کوکبی طاهر
امتیاز 5
3 ماه قبل

به نظرم قبل از همه ی اینا خودمون رو دوست داشته باشیم

سمیە کریم زادە
سمیە کریم زادە
امتیاز 5
3 ماه قبل

با سلام و تشکر از دوستای عزیزم در مدرسه هاوین
بنده در راستای خوشناسی و بهبود رفتاری و عملکرد در زندگی شخصی و کاری شنیدن یک سری پادکست از جمله جافکری، رادیو راه، رختکن بازنده و …. رو از تقریبا ۳ سال پیش شروع کردم و کم کم متوجه شدم هر رفتاری که الان دارم مربوط به دوران کودکیم و نوع رفتار والدین و اطرافیانم مربوط میشه. در مورد طرحواره هم از صفحه اینستای هاوین یک سری مطالب رو یاد گرفتم و همچنان در حال یادگیری هستم. در مورد سواد رابطه عاطفی باید بگم که خیلی ضعیف هستم و شکست زیاد خوردم و واقعا از این مساله ناراحتم.
امیدوا رم با دورههای مدرسه هاوین بتونم این مورد رو هم رفع بکنم
ممنون

ستاره حیدرزاده
ستاره حیدرزاده
امتیاز 5
4 ماه قبل

بااینکه گاهی فکر میکنم از دنیای زنانه ام فاصله گرفتم اما بازبه خودم که نگاه میکنم میبینم اینطور نیست من فقط گاهی سپرجدی بودن ونقاب منطق رو برروی صورت کودک درونم وخودم میزارم تا از خودم دفاع کنم وقوی تربشم من خودمو ساختم و هرچند با عقایدجامعه فاصله دارم
اماازخودم وداشتن یک نفری که درکنارمه ودوستم داره لذت میبرم

فائزه اباذری
فائزه اباذری
امتیاز 5
4 ماه قبل

دقیقا اونچیزی ک در کودکی تجربه کردیم میاد و میشینه تو ناخودآگاه ما و میشه دایره امنمون و دوباره ب سمتش کشیده میشیم .آگاهی از این موضوع ما رو تو مسیر درست قرار میده

لیدا شاکر آبکنار
لیدا شاکر آبکنار
امتیاز 2
4 ماه قبل

متن خیلی خلاصه شده ای بود و خب همیشه اینو شنیدیم که به کسایی دل می‌بندیم که یادآور تجارب کودکی مون باشن و این واقعا عذاب آوره که همیشه بهمون القا میشه که زندانی دوران کودکی خودمون هستیم

آخرین مقاله‌های آموزشی

آخرین مقاله‌های آموزشی
دروغ‌هایی که نباید باور کنیم
رابطه با دیگران مهم
رشد شغلی
طرحواره‌ها و حفره‌ها
قاعدگی
گفت‌و‌گو با زنان الهام بخش
مصاحبه با زنان الهام‌بخش
خشونت علیه زنان
photo5906107397
خشونت علیه زنان
مرداد 3, 1402
امتیاز 4.9 از 184 رای
خشونت علیه زنان و دختران یکی از شایع ترین موارد نقض حقوق بشر در جهانه. که به طور روزمره در هر گوشه از ... بیشتر
مامانا پسر دوستن
IMG 20230723 104910 620 1
مامانا پسر دوستن
مرداد 1, 1402
امتیاز 4.9 از 194 رای
نگاهی به گذشته اگر نگاهی به زندگی مادران و مادربزرگامون بندازیم می‌بینیم که اونها هم جزو کسانی ... بیشتر
احساس‌های دوگانه
photo5868998009
احساس‌های دوگانه
مرداد 1, 1402
امتیاز 4.9 از 207 رای
شرم آوره حتی وحشتناکه که اعتراف کنیم بعضی وقتا رویاپردازی میکنیم درباره اینکه یک اتفاق ترسناک ... بیشتر
۷ نکته مهم برای نامگذاری کسب و کار یا محصول
2 1
۷ نکته مهم برای نامگذاری کسب و کار یا محصول
آبان 3, 1400
امتیاز 4.9 از 359 رای
در این مقاله می‌خواهیم در وبلاگ مدرسه هاوین، در یک مقاله اختصاصی که برای اولین‌بار منتشر شده است ... بیشتر
طرحواره چیست؟
IMG 20230521 121842 267
طرحواره چیست؟
اردیبهشت 17, 1402
امتیاز 5 از 140 رای
شاید شما اسم طرحواره رو شنیده باشید . ولی این مفهوم به چه معنیه و در روانشناسی چه کاربردی داره؟ ... بیشتر
تاریخچه پریودی در ایران باستان
IMG 20230530 003027 975
تاریخچه پریودی در ایران باستان
خرداد 9, 1402
امتیاز 4.9 از 229 رای
موضوع دوران قاعدگی ابتدا در تاریخ ،اساطیر و ادیان بررسی شده است. مسئله عادت ماهانه زنان در طول ... بیشتر
سندروم پیش از قاعدگی یا pms چیست؟
photo4934246040
سندروم پیش از قاعدگی یا pms چیست؟
خرداد 7, 1402
امتیاز 4.9 از 167 رای
سندروم پیش از قاعدگی یا pms حالتیه که بسیاری از خانم ها قبل از پریود تجربه میکنن. اگر شما هم جزو ... بیشتر
گفت‌وگو با نازیلا صادقی، اولین زن راهنمای طبیعت‌گرد دارای معلولیت
گفت‌وگو با نازیلا صادقی، اولین زن راهنمای طبیعت‌گرد دارای معلولیت ایران
گفت‌وگو با نازیلا صادقی، اولین زن راهنمای طبیعت‌گرد دارای معلولیت
دی 3, 1403
امتیاز 5 از 1 رای
نازیلا صادقی، اولین راهنمای طبیعت‌گردی برای افراد دارای نیازهای خاص در ایران، داستانی از اراده ... بیشتر
گفت‌وگو با یاسمن آکملی، مکانیک زن ایرانی
ياسمن أكملي
گفت‌وگو با یاسمن آکملی، مکانیک زن ایرانی
آبان 26, 1403
امتیاز 5 از 1 رای
یاسمن آکملی، زن مکانیک ایرانی، با پشتکار و اراده‌ای استوار وارد دنیای مکانیکی شد، حرفه‌ای که در ... بیشتر
گفت‌و‌گو با زینب نوروزی، ملی‌پوش قایقرانی
زینب نوروزی
گفت‌و‌گو با زینب نوروزی، ملی‌پوش قایقرانی
آبان 23, 1403
امتیاز 4.5 از 2 رای
زینب نوروزی، یکی از چهره‌های برجسته در رشته قایقرانی، داستانی از جسارت و اراده است. او که از سنین ... بیشتر
گفت‌گو با نیوشا امیری، مترجم ناشنوایان
گفت‌وگو با نیوشا امیری، مترجم ناشنوایان
گفت‌گو با نیوشا امیری، مترجم ناشنوایان
دی 18, 1403
امتیاز 0
نیوشا امیری، یکی از چهره‌های تأثیرگذار و الهام‌بخش جامعه ناشنوایان (کدا)، از همان کودکی با ... بیشتر
گفت‌وگو با فاتیما باباخانی، موُسس خانه امن مهر شمس آفرید
گفت‌وگو با فاتیما باباخانی، موسس خانه امن مهر شمس آفرید
گفت‌وگو با فاتیما باباخانی، موُسس خانه امن مهر شمس آفرید
دی 17, 1403
امتیاز 5 از 1 رای
فاطیما باباخانی، حقوقدانی که زندگی‌اش را وقف حمایت از زنان و مبارزه با خشونت کرده است، نمونه‌ای ... بیشتر
گفت‌وگو با آرزو خسروی، بنیان‌گذار فرش آنلاین
گفت و گو با آرزو خسرویف بنیانگذار فرش آنلاین
گفت‌وگو با آرزو خسروی، بنیان‌گذار فرش آنلاین
دی 3, 1403
امتیاز 0
آرزو خسروی از آن دسته زنانی است که نامش با تغییر و تحول گره خورده است. در روزگاری که تجارت الکترونیک ... بیشتر
مقالات بیشتر مقالات بیشتر مقالات بیشتر مقالات بیشتر مقالات بیشتر مقالات بیشتر مقالات بیشتر