سندروم پیش از قاعدگی یا pms چیست؟
سندروم پیش از قاعدگی یا pms حالتیه که بسیاری از خانم ها قبل از پریود تجربه میکنن. اگر شما هم جزو افرادی هستید که فاصلهی بین تخمک گذاری و پریود دچار علائم عاطفی و فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی میشید، همراه من باش تا در ادامه بهت توضیح بدم که علائم اصلی pms چیه؟ چطوری میتونیم این علائم رو کاهش بدیم؟ آیا درمانی برای این سندروم وجود داره؟ و این سندروم چند روز ادامه داره؟
سندروم پیش از قاعدگی(pms) چیست؟
pms یه طیف گستردست از یه سری علائم و نشانهها. حالا این نشانهها میتونه نوسانات خلقی باشه، حساس شدن سینهها باشه، میل شدید به غذا باشه، خستگی یا تحریکپذیری یا افسردگی هم ممکنه باشه.
حالا اگر بخوایم تخمین بزنیم از هر چهارتا خانم سهتاشون این سندروم رو تجربه میکنن.
این علائم یه الگوی قابل پیشبینی هستن که تکرار میشن اما کمیتشون از کم تا زیاد متفاوته. به هر حال نباید اجازه بدین که کنترل زندگیتونو بهدست بگیرن. تغییر سبک زندگیتون میتونه به کاهش این علائم کمک کنه.
تشخیص سندروم پیش از قاعدگی(pms)
هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص این سندروم وجود نداره. یهسری شرایط وجود داره که ممکنه علائم pms رو تقلید کنن. مثل سندروم خستگی مزمن، اختلالات تیروئید، اختلالات خلقی مثل افسردگی و اضطراب.
علائم سندروم پیش از قاعدگی(pms)
لیست این علائم خیلی طولانیه اما اکثر خانمها چند تا از علائم زیر رو تجربه میکنن.
علائم و نشانههای عاطفی_رفتاری
- تنش یا اضطراب
- تغییر در میل جنسی
- مشکل در تمرکز
- دوری از اجتماع و گوشهگیری
- بیخوابی
- حالت افسردگی
- گریه
- نوسانات خلقی
- تغییر در اشتها
علائم و نشانه های فیزیکی
- درد مفاصل و عضلات
- سردرد
- خستگی
- یبوست یا اسهال
- افزایش آکنه
- افزایش خون
- نفخ شکم
- حساسیت سینه
- درد شکمی
برای بعضی از زنان درد جسمی و استرس عاطفی انقدر شدیده که روی زندگی روزانشون تاثیر میزاره. حالا اگر شدت علائمرو فاکتور بگیریم این نشانهها معمولا تا چهار روز بعد از آغاز قاعدگی برطرف میشه.
اما یه تعداد کمی از زنان مبتلا به این سندروم هر ماه یه سری علائم ناتوان کنندهای رو تجربه میکنن که بهش میگن pmdd
علائم و نشانههاش: افسردگی، نوسانات خلقی، خشم، اضطراب، احساس در هم شکستگی، اشکال در تمرکز، تنش هست.
دلایل سندروم پیش از قاعدگی(pms)
علت دقیق این سندروم ناشناختست اما عوامل متعددی این وضعیت رو تشدید میکنه.
تغییرات دوره ای در هورمون ها:
این نشانهها و علائم با حاملگی و یائسگی ناپدید میشه.
تغییرات شیمیایی در مغز:
نوسانات سروتونین ( یه ماده شیمیایی مغزیه) نقش مهمی توی حالتهای خلقی ایجاد میکنه. مقدار ناکافی از سروتونین ممکنه باعث افسردگی قبل از قاعدگی، خستگی، افزایش اشتها، و مشکلات خواب بشه.
افسردگی:
بعضی از زنانی که این سندروم رو دارن افسردگیشون تشخیص داده نشده.
درمان سندروم پیش از قاعدگی(pms)
لطفا بدون تجویز پزشک درمان دارویی نکنید. تا حالا هیچ روش درمان قطعی برای این سندروم پیدا نشده. خیلی از خانم ها با تغییر سبک زندگیشون میتونن به کاهش علائم pms کمک کنن. اما بسته به شدت علائم پزشک ممکنه براشون چند تا دارو تجویز کنه.
تغییر شیوه ی زندگی و درمان خانگی pms
گاهی اوقات میتونید با تغییر در نحوهی غذا خوردن ورزش کردن و کنترل زندگیتون علائم این سندروم رو تا حدودی مدیریت کنید:
- _ تغذیتو تغییر بده
- _ محدود کن مصرف نمک و غذای شور رو برای کاهش نفخت
- _ چیزایی که کربوهیدرات دارن مثل میوه و سبزیجات مصرف کن
- _ لبنیات و کلسیم مصرف کن
- _ از کافئین اجتناب کن
- _ ورزش کن
راه های کاهش استرس در سندروم پیش از قاعدگی (pms)
- _ به اندازهی کافی بخواب
- _ تمرین تنفس و ریلکس کردن عضلات داشته باش
- _ یوگا یا ماساژ رو برای استراحت انجام بده
سندروم پیش از قاعدگی(pms) و بارداری
خیلی از علائم این سندروم با علائم بارداری یکسانه به خاطر همین ممکنه خیلیا این دوتا رو باهم اشتباه بگیرن.
علائمی که در هر دو حالت وجود داره عبارت است از:
- _ حساسیت سینه ها
- _ افزایش ادرار
- _ خستگی
- _ سر درد
- _ یبوست و اسهال
- _ نفخ
- _ تغییرات خلق و خو
حالت روحی زنان در دوران قبل و بعد از قاعدگی
بخشی از علائم این سندروم مربوط به بهش عاطفی و روحیه. pms میتونه روی خلق و خو، احساسات و رفتار تاثیر داشته باشه. بعضی از خانمها دچار اضطراب، عصبانیت، بیقراری و تحریک پذیری غیر معمول میشن خیلیا میلشون به غذاهای شیرین زیاد میشه، ممکنه دچار مشکلات خواب بشن. تازه بعضیاشون ممکنه قبل و بعد از قاعدگی حس غمگینی داشته باشن و خیلی ناگهانی شروع به گریه کنن. یه سریا هم میل جنسی و تمرکزشون کممیشه.
تفاوت علائم سندروم پیش از قاعدگی و بارداری
درسته که بعضی از علائم این دوتا بیشتر شبیه هم هستن اما دوتا تفاوت خیلی اساسی دارن اول اینکه حالت تهوع و استفراغ توی سندروم پیش از قاعدگی دیده نمیشه اما توی بارداری خب این ویژگی خیلی بارزه.
یه چیز دیگه اینه که در قاعدگی چند روز بعد از بروز علائم خونریزی اتفاق میوفته اما توی بارداری یکی از علامت های اصلیش پریود نشدنه.
تاثیر استرس در سندروم پیش از قاعدگی(pms)
استرس میتونه تاثیر خیلی زیادی توی این چرخه داشته باشه و ممکنه اختلال هایی رو ایجاد کنه میتونه علائم مرتبط با سندروم پیش از قاعدگی رو شدیدتر کنه. به خاطر همین افرادی که معمولا دچار این سندروم میشن باید مدیریت استرس رو یاد بگیرن.
سندروم پیش از قاعدگی (pms)از کی شروع میشه؟
علائم این سندروم میتونه در هر زمانی بعد از تخمک گذاری شروع بشه
تخمک گذاری تقریبا در روز چهاردهم دورهی پریود یا اواسط دوره شروع میشه. بعضیا همین زمان دچار pms میشن. ولی بعضیا هم هفتهی بعد از پریودی تجربش میکنن.
سندروم پیش از قاعدگی (pms)تا کی ادامه داره؟
نمیشه زمان دقیقی رو براش تعیین کرد اما در بیشتر خانمها یک هفته قبل از پریود علائمش شروع میشه و تا پنج روز یا بیشتر بعد از شروع قاعدگی ادامه داره از روز پنجم به بعد به مرور علائمش کاهش پیدا میکنه.
چه مواقعی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر قادر نیستین این سندروم رو مدیریت کنین و علائمش روی سلامت زندگیتون و فعالیت های روزانتون تاثیر میزاره حتما به متخصص زنان مراجعه کنید.
pms در مردان
مردان هم مثل زنان دچار اختلال هورمونی میشن علائم افزایش و کاهش تستوسترون میتونه شبیه به علائم pms باشه. مردا هم ممکنه افسردگی، خستگی و نوسانات خلقی رو تجربه کنن به این حالت توی آقایون ims گفته میشه. عواملی مثل سن، فشار و استرس، تغییرات توی رژیم غذایی، بیماری و کمبود خواب میتونه روی سطح تستوسترون تاثیر داشته باشه.
نتیجهگیری:
گاهی اوقات pms زندگی رو برای خودتون و هم برای اطرافیانتون تلخ و ناخوشایند میکنه. دونستن اینکه این علائم نشونهی شروع پریود شماست میتونه به خودتون و عزیزاتون کمک کنه تا راحتتر و بهتر با این مسائل کنار بیاید.
وقتی بدونید این علائم به خاطر نزدیکی به دورهی پریودتونه متوجه طبیعی بودن و نرمال بودنش میشید و میفهمید که توی این دوره باید بیشتر از خودتون مراقبت کنید.
داشتن رژیم متعادل، سی دقیقه ورزش چند روز در هفته، مراقبه و استفاده از تکنیکهای آرامبخش به کاهش علائم pms کمک میکنن. ولی اگر این علائم به این آسونیا دست از سرت برنمیداره بهتره به پزشک مراجعه کنی.
ممنونم ازت که تا انتهای مقالهی سندروم پیش از قاعدگی همراه ما بودی.
منبع:
دکتر مائده خسروی(ایمپو)
دکتر سوسن منصوری(دکترتو)
افق سلامت
نظرات دانش آموختگان مقاله
توی دوره جامع*۱۰ تو قسمت چمدونت رو ببند هاوین میگه که یه تقویم برای اینکه زمان پریودت رو توش مشخص کنی بردار.با پیگیری این تقویم میتونی تشخیص بدی دوران pms برای تو چه تاریخی قبل یا بعد پریودته .من این ماه با کمک این تقویم تونستم رد این علائم رو برای خودم پیدا کنم و واقعا تنظیم خواب و خوراک و مهربونی با خودم کمکم کرد که این دوره رو خوب و با فشار کمتری بگذرونم.برای من pms چهار روز مونده به پریود شروع میشه و فقط ۲ روزه. و امان از آگاهی.آگاهی یه نوره که راه رو برات روشن میکنه و تو رو مجهز میکنه به ابزاری که تو مسیر لازم داری .ممنونم ازت هاوین عزیز.
خیلی مقالهی مفیدی بود؛مخصوصا برای من که الان توی همین دوره هستم. اما خب نباید همهی تغییرات خلقوخو رو ربط بدیم به pms و اگه حالت های افسردگی و اضطراب و گریههای بیدلیل طولانی شد حتما باید دنبال دلیل اصلیش گشت.
جالب بود
واقعا درسته برای من بعضی علائم انقدر شدید هستن که زندگیمو فلج می کنه اما متوجه میشم که pms هست ولی در تلاشم تو این روزا بیشتر به خودم استراحت بدم تا علائم زندگی مو مختل نکنه
سلام وقت بخیر
همسرم یه وقتایی که این علائم رو داشت به شوخی به من میگفت علائم پریودمه و من هیچ وقت جدی نمیگرفتم،الان با خوندن این مقاله متوجه این موضوع شدم
مرسی از مقاله خوبتون🥰🥰🥰
سلام سعیده جانم🌻
ممنون که تجربه ات رو صادقانه با تیم هاوین مطرح کردی💛💎
واقعا این موضوع خیلی مهمیه که از نظر من همه خانم ها باید راجبش اطلاعات داشته باشن …. علائم pms و کارهایی که باعث کم شدن علائم pms میشه رو بدونن و تا حدی که میتونن این کار هارو انجام بدن:) چون باعث سلامت جسم و روان میشه ✨ ممنون از تیم هاوین برای این همه اطلاعات مفید 💕
سلام ستایش جانم🌻
وجود دخترهای آگاهی مثل تو باعث دلگرمی تیم هاوین هست💎
امیدوارم موفق باشی💛
برای من pms ام خیلی شدید هست و به پزشک مراجعه کردم و در کنارش دارو مصرف میکنم،اما همون طور که توی مقاله گفته شد سی دقیقه ورزش (البته من پیلاتس کار میکنم که خیلی تاثیر داشت روی کاهش استرسم) و مراقبه و رژیم غذایی مناسب واقعاً کمک کننده هست اش.در کل سبک زندگی مون در وهلهی اول از همه چیز مهم تره! ممنون بابت مقاله ی خوب تون ❤️
راستشو بخوام بگم به عنوان فردی که توي زندگیش مسائل پیچیده ایی داره مقاله خوب بود اما خب خیلی کلی و از دور بهش نگاه شده بود. و خب چاره چیه؟ من فقط با خوندن اين مقاله حس مچاله شدگی بهم دست داد حس اینکه چرا بايد براي به مکانیسم طبیعی بدنم انقدر زجر بکشم که مجبور بشم برم دکتر تا حتي به من دارو بده که مصرف کنم… و حتي تلخ تر از اون اینه که فقط من نیستم ۳ نفر از ۴ نفر آمار خیلییی زیادیه… اولین چیزی که به ذهنم خطور کرد اين بود که چرا؟ چرا بايد انقدر خانوم ها، درد و رنج رو به دوش بکشن؟ ما آفریده شدیم که رنج بکشیم؟ با اين حساب که بعضی خانوم ها چند روز قبل از دوران پریود و خود دوران پریود و حتي چند روز بعد از پریود درگیر اين PMS هستن و انقدر درد و رنج و فشار روحی و جسمی رو متحمل میشن.. و باز با توجه به مقاله تعداد کثیری از خانوم ها ۳ نفر از ۴ نفر یعنی ۷۵ درصد خانوم ها PMS رو دارن و بعد خود دوران پریودی هم هست… و خب توی يک ماه ۳۰ روزه گر ما خانوم ها ۱۰ روز درگیر اين مسئله باشیم… یعنی یکسوم زمان زندگیمون رو خواه یا ناخواه شکننده تر هستیم. اين خیلی برای من سنگینه. خیلی… آقایون اين رو رنج رو میکشن یا نمیکشن برای من مطرح نيست… اما اینکه باز هم هميشه توي تمام مسائل توی تمام شرایط اولویت و حق با جنس مذکر هست… و آخرشم بايد با تمام قدرت بجنگیم و از چیزهایی که حق يک انسان هست… نه حق يک مرد یا زن… دفاع کنیم… هرچقدر که فکر میکنم بیشتر به اين پی میبرم که کاشکی اين مسائل حداقل بیشتر اطلاع رسانی بشه تا افراد حتیییییی خانوم ها… موقع دوران PMS یا پریودی به فردی که تحت فشار هست نگن (ببخشید) چرا پاچه میگیری؟! باز پریودی؟… کاشکی یکم فقط یکم از دید یه زن یه دختر و یه خانوم یا هرچی که اسمش هست… به جامعه نگاه کنیم… حتي اگر ما آفریده شده باشیم که رنج بکشیم… حداقل کاشکی هم دیگه رو درک کنیم و بهفردی که توي اين دوره هست خرده نگیریم… من خودم تصمیم نگرفتم دختر باشم من خودم تصمیم نگرفتم هر ماه پریود بشم خودم تصمیم نگرفتم برای خیلی از مسائل زندگیم… من دارم میپذیرمش با هر سختی که شده.. تو هم چه مرد چه زن به عنوان یه انسا ن… به من نگاه کن.. و درک کن… همین… ممنونم ازت هاوین عزیز… که حداقل سعی در رسوندن اين مطالب به جامعه داری ❤️
سلام ساره جان، ازت ممنونم بابت به اشتراک گذاری نظرت دختر دغدغه مند💛
واقعا افسردگی در این دوران برایمن زیاده
عالی بود مرسی