
لیلا اسفندیاری
مقدمه
لیلا در یک خانواده مرفه متولد شد . تعصب پدرش موجب سخت گیری ها و محدودیت های زیادی در دوران نوجوانی و جوانی لیلا شده بود . علارغم علاقه لیلا به تحصیلات دانشگاهی در رشته حقوق ، پدرش با این استدلال که در رشته حقوق مجبور است در محیطی مردانه کار کند او را وادار به به تحصیل در رشته آزمایشگاهی میکروبیولوژی میکند. لیلا بعد از اتمام تحصیل و بازگشت به منزل از خانواده خود جدا میشود و خانواده اش ( پدر) او را طرد میکند. در سال های اولیه استقلال لیلا از طریق تدریس خصوصی و کار در کارخانه دستمال کاغذی مخارج خود را تامین میکرد . پس از اتمام دانشگاه در بیمارستان آبان مشغول به کار میشود. زمانی که تصمیم به صعود به نانگاپاربات ، او موفق به جذب یک اسپانسر میشود و به این ترتیب از کار در بيمارستان استعفا میدهد و تا زمانی که در قید حیات بود روزانه دست کم ۷ ساعت تمرین کوه نوردی، بدن سازی ، شنا و سنگ نوردی را در در دستور کار خود قرار میداد. لیلا آرزو داشت در کوهستان یا در غار جان خود را از دست دهد و از این رو به هم تیمی اش سامان نعمتی در حين صعود به قله نانگاپاربات که جان خود را از دست داده بود غبطه میخورد .
او در یکی از شاخص ترین صعود موفق شد به قله دشوار نانگاپاربات که صعودی از سوی فدراسیون کوهنوردی ایران هرگز پذیرفته نشد اما پس از مرگش بارها از این صعود یاد شد . همچنین لیلا در تلاش برای ثبت رکوردی جدید، قصد صعود به قله کی ۲ دشوار ترین قله جهان را داشت که به دلیل شرایط نامساعدی جوی موفق به این کار نشد .
لیلا از چه زمانی کوهنوردی رو شروع کرد ؟
لیلا کوهنوردی را از سال ۱۳۸۰_۱۳۸۱ به صورت تفریحی آغاز کرد و نخستین صعود او قله توچال بود . در سال ۱۳۸۱ به عضویت باشگاه اسکی و کوهنوردی دماوند درآمد. لیلا با این باشگاه توانست بیشتر قله های ایران را صعود کند و اغلب غار های ایران بپیماید. او موفق شد ۲۲ مرتبه به قله دماوند صعود کند که این صعود ها از ۳ مسیر مختلف انجام شده است . لیلا در سال ۱۳۸۶ باهم طنابی خود (منیره رفیعی) به عنوان نخستین صعود مستقل زنان موفق به صعود دیواره علم کوه گشت .
لیلا در سال ۱۳۸۶ تصمیم میگیره به غار ورونیکا عمیق ترین غار جهان درآنجازیا که در آنجا پلیس روسیه به دلیل ایرانی بودن اجازه ورود لیلا و همراهانش را به آنجازیا را نمیدهد. لیلا ازجمله اعضای هیئت موسس انجمن غار نوردان و غار شناسان ایرانیان بود ، که سهم غیرقابل انکاری در تحول غارنوردی ایران از حالت سنتی به مدرن دارد.
اولین صعود لیلا
اولین صعود لیلا اسفندیاری به قله بالای ۸۰۰۰ هزار متر در سال ۱۳۸۷ و با صعود به قله نانگاپاربات (۸۱۲۶ متر) صورت گرفت . لیلا در ابتدا یک صعود انفرادي داشت ولی در ادامه دوستانش هم به او ملحق شدند . این صعود به دلیل فقدان مدارک لازم برای اثبات صعود قله اصلی نانگاپاربات از سوی فدراسیون کوهنوردی ایران مورد قبول قرار نگرفت .
لیلا در سال ۱۳۸۹ تلاش برای ثبت رکوردی جدید ، قصد صعود به قله کی ۲ دشوار ترین قله جهان را میگیرد که به دلیل شرایط نامساعد تا کمپ ۲ به ارتفاع ۷۵۶۵ متری قله کی ۲ صعود میکند و همه گروه مجبور به بازگشت میشود. در صعود های او در هيماليا تامین هزینه ها به عهده خود لیلا بوده و بدون کمک های دولتی . تا جایی که گفته شده خود لیلا برای صعود قله کی ۲ مجبور به فروش خانه خود شد .
دستاوردهای لیلا
• پیمایش کامل غار پراو به عنوان اولین زن
• از ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۶ صعود دهها مسیر بر دیوارههای علم کوه، بیستون، لجور، یافته، اخلمد، صفه، زنوز، کلاهک ماکو و…
• درسال ۱۳۸۵صعود یخچالهای سبلان و کسری
• اولین صعود دیواره علم کوه با منیره رفیعی نخستین صعود مستقل زنانه
• ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۹ صعود قله دماوند از مسیرهای مختلف
• ۱۳۸۷ پیمایش زمستانه خطالراس البرز
• ۱۳۸۶ سرپرستی نخستین گروه ایرانی و پیمایش کامل غار نمکدان، طولانیترین غار نمکی جهان
• ۱۳۸۷ صعود به قلهٔ نانگاپاربات به ارتفاع ۸۱۲۶ متر و سرپرستی گروه
• ۱۳۸۸ پیمایش غارهای جیتا، سینک هول بلا و آلبرت در لبنان
•۱۳۸۸ سرپرست برنامه اکتشاف غارهای میدان پرآو و اکتشاف غار میراث
• ۱۳۸۸ شرکت در برنامه بینالمللی اکتشاف غارهای مگالایای هند به عنوان نماینده ایران
• ۱۳۸۹ تلاش برای صعود قله کی ۲ دشوارترین کوه جهان و صعود به کمپ ۲ تا ارتفاع ۷۵۶۵ متری
• ۱۳۸۹ شرکت در برنامههای بینالمللی اکتشاف غارهای ایالت مگالایا هند برای دومین بار
• ۱۳۹۰ صعود به قله گاشربروم ۲ به ارتفاع ۸۰۳۵ متر و جان باختن در راه بازگشت از قله در اثر سقوط
درگذشت لیلا
لیلا اسفندیاری که برای صعود به قله های گاشربروم بروم ۱و۲ به این کوهستان رفته بود در دومین تلاش خود در ساعت ۱۴:۱۵ بعدازظهر در ۳۱ تیر ۱۳۹۰موفق میشه قله گاشربروم ۲ را صعود کند اما در حين فرود دقایقی بعد در بازگشت تیمی به دلیل خستگی و از دست دادن تعادل خود از مسیر دشوار یخی زیر قله سقوط میکند که طول سقوط لیلا ۳۰۰ متر بود و در حدود ارتفاع ۷۶۵۰متری در مکانی خارج از مسیر در میان صخره ها بین دو شیب یخی متوقف میشود.
وصیت لیلا
لیلا وصیت کرد اگر در کوه جان خود را از دست دادم همانجا بگذارید بمانم. نمیخواهم دیگران بخاطر من جانشان را به خطر بیندازند میخواهم بام جهان آرامگاه ابدی ام باشد . پیکر لیلا در همان روز در ارتفاع ۷۶۵۰ متری پیدا شد .
پیام تسلیت خانواده لیلا
شنیدن گسترش مرز های محدود توانایی ،مقابله با محروميت های قراردادی و اثبات شایستگی زنان آرمان هایی بودند که لیلا برای پرداختن به آنها را در کوهنوردی یافته بود . شنیدن خبر درگذشت لیلا بسیار تاسف بار بود و ما از این بابت متاثر هستیم و او تمامی فرصت ها و اندوخته ی زندگی اش را صرف کوهنوردی کرد و سرانجام در جایی آرام گرفت که آرزویش را داشت .
خانواده اسفندیاری با دلی آکنده از اندوه به تصمیم لیلا احترام گذاشتند و بر اساس خواسته خودش در هملت نقطه ای که هست او را به کوه های بلند ، پاک و پر برف گاشربروم سپردند. جایی که تا ابد چشم انداز های زیبای کوهستان قره قروم را برای او به منظر خواهد داشت .
منبع:
«مرگ نخبگان کوهنوردی، از جلال رابوکی تا آیدین بزرگی»

آخرین مقالههای آموزشی











نظرات دانش آموختگان مقاله
ليلا خيلي دختر با راده اي بود و تعصب پدر و خانواده جلوي پيشرفت اون رو نگرفت و حتي شايد باعث ايجاد انگيزه شد
کوهنوردی خیلی مورد علاقم نیست ولی به اون همه تلاش و کم نیاوردن غبطه خوردم
عالی بود شجاعت و جسارتش قابل ستایش بود
بنظرم هر زنی در ایران و جامعه های مثل کشور ما که سالهاست زنان محدود میشوند اسم اولین رو توی هر سمتی و رشته ای کسب میکنه لیاقت بهترین هارو داره چون فقط خودمونیم که میدونیم چقدر زحمت و چقدر ایستادگی پشت این کسب لقب اولین زن وجود داره امیدوارم روحش در آرامش باشه 🤍
حس دوگانهای بود هم شادی هم غم، از این که چقدر مخارج یکسری فعالیت برای تمام افراد جهان معقوله ولی در ایران باید که فرد خونش بفروشه و شاد هم شدم که در جهت آرزوهاش قدم برداشت. یادشون گرامی و روحشون شاد و راهشون ادامه دار
چقدر حیف که همچین دخترهای با استعدادی باهاشون اینجوری برخورد میشه😢خیلی دوست داشتم بدونم خانواده لیلا چه حالی داشتن وقتی دیدن انقدر دستاورد داشته
👌🏼🫠
اینکه زندگیتو واسه یه هدف صرف کنی این نشون میده که چقدر تو مسیرت محکمی و آگاهی به اینکه برای چی اینجا هستی
بنظرم این راهی هست که همه باید پیداش کنن به قول کتاب ایکیگای ایکیگای خودت رو پیدا کنی ولی حیف که زود رفتن از این دنیا
به عنوان کسی که ورزش نمیکنم ولی خیلی دوست دارم ورزش کردن رو شروع کنم واقعا از این اراده قوی خوشم اومد و سعی میکنم هرچی زودتر محکم قدم بردارم برای هدف هام
روحش شاد